Skip to main content

Wegańska fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Propozycja na szybkie, smaczne i sycące danie jakim jest fasolka po bretońsku. Idealnie nadaje się do zużycia nadprogramowych puszek z fasolą i pomidorami! 🙂

Moja propozycja jest w wersji wegańskiej, ale oczywiście, jeżeli macie ochotę to śmiało można do niej dorzucić jakieś mięsko. Może niekoniecznie kilogram boczku, ale już jakieś chude mięso czy wędlina dobrej jakości będą jak znalazł. Oczywiście podniesie to wtedy kaloryczność, ale wszystko zawsze możecie szybko policzyć w aplikacji Fitatu. Przy okazji chciałam ją Wam bardzo serdecznie polecić, ponieważ moim zdaniem jest to obecnie najlepsza aplikacja do liczenia kalorii. 🙂 Łatwa w obsłudze i przede wszystkim ma polską bazę produktów. Skanując kod kreskowy możecie łatwo uzyskać wszystkie wartości odżywcze. To dobra aplikacja dla osób, które chciałyby rozpocząć świadome odżywianie. Ma całkiem rozbudowaną wersję podstawową, więc zachęcam, żeby ją sobie przetestować. 🙂

Wracając do przepisu, jego przygotowanie zajęło mi dokładnie 15 minut! Jeżeli nie macie pomysłu albo czasu na obiad, a lubicie fasolę to ta propozycja będzie jak znalazł 🙂

Fasolka po bretońsku

Składniki na 3 porcje:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 400 g pulpy pomidorowej lub jedna puszka pomidorów krojonych z puszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 szczypty chili
  • pół łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie, jeżeli pomidory będą kwaśne)
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego/kokosowego
  • 3 kromki chleba żytniego razowego

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podduś pokrojona cebulkę i czosnek.
  2. Do garnka dodaj jedną puszkę fasoli wraz z zalewą oraz drugą z odcedzoną i przepłukaną fasolą. Duś przez 4 minuty na większym ogniu.
  3. Następnie dodaj passatę lub pomidory z puszki, przyprawy, sos sojowy i całość duś przez około 10 minut.
  4. Podawaj z chlebem.

Psss.. Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂

Wartość odżywcza dla jednej porcji:
Kaloryczność: 398 kcal, Białko: 17,4 g, Tłuszcze: 8,6 g, Węglowodany: 53,0 g

Podsumowując chciałabym życzyć Wam udanego tygodnia! Pogoda zapowiada się piękna, więc jeżeli macie ogródek lub balkon to koniecznie wystawcie się troszkę na słoneczko. 🙂

Udostępnij:

TAGI: brak -

Komentarze

  1. Pingback: Risotto ze szparagami, cukinią i parmezanem idealne na lekki obiad

Twój adres email nie będzie opublikowany.

Zobacz co u mnie


Warning: file_get_contents(https://api.koalamarketing.pl/instagram/feed.php?profile=nietylkodieta.pl): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 619

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, null given in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 622

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 623