Propozycja na szybkie, smaczne i sycące danie jakim jest fasolka po bretońsku. Idealnie nadaje się do zużycia nadprogramowych puszek z fasolą i pomidorami! 🙂
Moja propozycja jest w wersji wegańskiej, ale oczywiście, jeżeli macie ochotę to śmiało można do niej dorzucić jakieś mięsko. Może niekoniecznie kilogram boczku, ale już jakieś chude mięso czy wędlina dobrej jakości będą jak znalazł. Oczywiście podniesie to wtedy kaloryczność, ale wszystko zawsze możecie szybko policzyć w aplikacji Fitatu. Przy okazji chciałam ją Wam bardzo serdecznie polecić, ponieważ moim zdaniem jest to obecnie najlepsza aplikacja do liczenia kalorii. 🙂 Łatwa w obsłudze i przede wszystkim ma polską bazę produktów. Skanując kod kreskowy możecie łatwo uzyskać wszystkie wartości odżywcze. To dobra aplikacja dla osób, które chciałyby rozpocząć świadome odżywianie. Ma całkiem rozbudowaną wersję podstawową, więc zachęcam, żeby ją sobie przetestować. 🙂
Wracając do przepisu, jego przygotowanie zajęło mi dokładnie 15 minut! Jeżeli nie macie pomysłu albo czasu na obiad, a lubicie fasolę to ta propozycja będzie jak znalazł 🙂
Fasolka po bretońsku
Składniki na 3 porcje:
- 2 puszki białej fasoli
- 400 g pulpy pomidorowej lub jedna puszka pomidorów krojonych z puszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 szczypty chili
- pół łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie, jeżeli pomidory będą kwaśne)
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego/kokosowego
- 3 kromki chleba żytniego razowego
Przygotowanie:
- Na oliwie podduś pokrojona cebulkę i czosnek.
- Do garnka dodaj jedną puszkę fasoli wraz z zalewą oraz drugą z odcedzoną i przepłukaną fasolą. Duś przez 4 minuty na większym ogniu.
- Następnie dodaj passatę lub pomidory z puszki, przyprawy, sos sojowy i całość duś przez około 10 minut.
- Podawaj z chlebem.
Psss.. Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂
Wartość odżywcza dla jednej porcji:
Kaloryczność: 398 kcal, Białko: 17,4 g, Tłuszcze: 8,6 g, Węglowodany: 53,0 g
Podsumowując chciałabym życzyć Wam udanego tygodnia! Pogoda zapowiada się piękna, więc jeżeli macie ogródek lub balkon to koniecznie wystawcie się troszkę na słoneczko. 🙂
Pingback: Risotto ze szparagami, cukinią i parmezanem idealne na lekki obiad