Skip to main content

Placuszki owsiane z bananem i szpinakiem

Propozycja dla wszystkich osób, które kochają szpinak lub za nim nie przepadają! 😉 Placuszki owsiane z bananem i szpinakiem to świetny sposób na przemycenie dodatkowej porcji warzyw do słodkiego posiłku.

Zalet wynikających ze spożywania szpinaku można wymieniać wiele, ale ja chciałabym się skupić na jego najważniejszych właściwościach. Dodanie go do potrawy pozwala wzbogacić danie w dodatkowy kwas foliowy, wapń i żelazo, które są szczególnie cenne w trosce o młody, zdrowy wygląd, piękne włosy oraz prawidłowy przebieg ciąży. Przy okazji dostarczamy również porcję błonnika, który będzie korzystnie wpływał na perystaltykę jelit.

To również bardzo dobry sposób na przemycenie zielonych warzyw do dziecięcego menu, ponieważ szpinak w tej konfiguracji jest zupełnie niewyczuwalny w smaku. 💚

Warto jednak pamiętać, że osoby zmagające się z chorymi nerkami nie powinny spożywać go regularnie ze względu na zawarte w nim szczawiany.

Szpinak zawiera również goitrogeny, które w nadmiernej ilości w diecie mogą zaburzać pracę tarczycy. Jeżeli chorujecie na niedoczynność tarczycy lub Hashimoto warto liście wcześniej dokładnie wymoczyć, zalać wrzątkiem, ugotować, przemrozić lub pokroić, aby zmniejszyć negatywny wpływ tych antyodżywczych substancji.

Tylko proszę, nie popadajcie w skrajność i nie rezygnujcie ze szpinaku w Waszej diecie! Po prostu go nie nadużywajcie 🙂

Przepis na placuszki owsiane z bananem i szpinakiem

Składniki na dwie porcje:

  • 2 jajka
  • banan (najlepiej dojrzały, chyba, że wolicie mniej słodkie desery to wtedy może być zielony 😉 )
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 garście szpinaku
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 2 garści malin lub innych czerwonych owoców do dekoracji
  • łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • ½ łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajka, banana i szpinak blendujemy na gładką masę.
  2. Dodajemy płatki owsiane, sól, cynamon i sodę.
  3. Ponownie blendujemy na gładką masę i odstawiamy pod przykryciem na 5-10 min, aby ciasto zgęstniało.
  4. Smażymy na delikatnym ogniu około 8 cm placuszki.
  5. Gotowe placuszki dekorujemy malinami oraz polewamy syropem klonowym.

Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 320 kcal, Białko: 12 g, Tłuszcze: 12,6 g, Węglowodany: 36 g

Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowało! 💚

Jeżeli jesteście ciekawi innych moich przepisów na słodkie i wytrawne dania zajrzyjcie tutaj.

Udostępnij:

Brak komentarzy

Twój adres email nie będzie opublikowany.

Zobacz co u mnie


Warning: file_get_contents(https://api.koalamarketing.pl/instagram/feed.php?profile=nietylkodieta.pl): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 619

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, null given in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 622

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 623