Proste i szybkie dania to moja specjalność. Mimo, że jestem dietetykiem to niekoniecznie lubię spędzać długie godziny w kuchni, dlatego dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszny lunch do pracy, który można przygotować w 20 minut! Kurczak w sosie teriyaki z ryżem, brokułem i sezamem to bardzo łatwe w przygotowaniu danie, które wprowadzi trochę orientalnego akcentu do Waszej kuchni. 🙂
Lubię traktować tę potrawę jako moją odpowiedź na klasyczny obiad każdego, szanującego się kulturysty. 😉 Ze względu na dużą zawartość białka to połączenie składników bardzo często występuje w menu sportowców, ale świetnie sprawdzi się również w trakcie redukcji. Wysoka zawartość protein stabilizuje apetyt, daje uczucie sytości oraz pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.
Klasyczną wersję kurczaka z ryżem i brokułem wzbogaciłam o nową nutę smakową, która naprawdę może uzależniać. 😉 Oczywiście, jeżeli nie jadacie mięsa to śmiało możecie użyć sosu teriyaki do przygotowania krewetek, ryb lub tofu. 🙂
Przepis na kurczaka w sosie teriyaki z ryżem, brokułem i sezamem
Składniki na dwie porcje:
- 250 g piersi z kurczaka
- pół brokułu
- 100 g ryżu basmati
- łyżka oliwy
- sezam do posypania
- szczypior z cebuli dymki
- domowy sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego lub sosu kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, 2 ząbki czosnku, świeży imbir (plaster około 2 cm), sok z limonki lub z cytryny
Przygotowanie:
- Na początku mięso kroimy w kostkę, a brokuł według uznania.
- Następnie gotujemy ryż oraz brokuły.
- W miseczce mieszamy starty imbir i czosnek. Dodajemy sos sojowy, syrop klonowy oraz łyżkę soku z limonki i ponownie energicznie mieszamy do połączenia składników.
- Na oliwie podsmażamy pokrojonego kurczaka aż do ścięcia. Następnie dolewamy sos teriyaki i delikatnie redukujemy na małym ogniu. Warto pilnować, aby na patelni zostało trochę płynnego sosu, ponieważ warto nim polać ugotowany ryż.
- Następnie kurczaka podajemy na ryżu z dodatkiem brokułów, posypujemy sezamem oraz pokrojonym pod skosem szczypiorem.
- Na końcu danie podajemy z ¼ limonki i skrapiamy sokiem przed zjedzeniem.
Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 501 kcal, Białko: 39 g, Tłuszcze: 12 g, Węglowodany: 51 g
Dajcie znać jak Wam smakował kurczak w takiej wersji i czy sos teriyaki zagości w Waszej kuchni na stałe. 🙂
Brak komentarzy