Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na przepyszny wegański bowl z batatami, ciecierzycą i kapustą pak choi. Takie miski coraz częściej goszczą w moim domu, ponieważ należę do osób, które lubią mieć na jednym talerzu wiele różnych smaków, tekstur i kolorów. Oczywiście każdy z elementów tego wegańskiego bowla możecie zamienić na inny, dowolny składnik, który akurat macie w kuchni. 🙂
Przepis na wegański bowl z batatami, ciecierzyca i kapustą pak choi
Składniki na cztery porcje:
– 200 g komosy ryżowej (lub innej ulubionej kaszy)
– 2 średniej wielkości bataty
– 480 g ciecierzycy po odsączeniu (2 puszki)
– 4 sztuki kapusty pak choi (można użyć dowolne zielone warzywa, np. brokuła lub cukinię)
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– ząbek czosnku
– 2 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki chili
– 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– sól i pieprz do smaku
– natka pietruszki
– limonka
– 2 łyżki pestek dyni (można użyć innych nasion np. słonecznika lub sezamu)
Przygotowanie:
1. Na początku gotujemy komosę do miękkości.
2. Następnie obieramy bataty i kroimy w 1,5 cm kostkę.
3. Odcedzamy ciecierzycę na sitku i dokładnie wypłukujemy zalewę.
4. W dużej misce łączymy dwie łyżki oliwy z sosem sojowym, syropem klonowym, sokiem z limonki, chili, imbirem, kurkumą, cynamonem i solą (soli powinno być około pół łyżeczki). Dokładnie mieszamy.
5. Następnie pokrojone bataty przekładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy. Część marynaty powinna spłynąć na dno, aby można było ją później użyć do doprawienia ciecierzycy.
6. Bataty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy na górną półkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na trybie góra/dół przez 25-30 minut.
7. Na 10 minut przed końcem pieczenia do batatów dodajemy zamarynowaną ciecierzycę.
8. W międzyczasie kapustę pak choi dokładnie myjemy i kroimy na pół lub na ćwiarki. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy z drobno pokrojonym czosnkiem, a następnie układamy kapustę i podlewamy wrzątkiem, tak aby ją zblanszować. Całość lekko solimy i co jakiś czas obracamy kapustę, aby równomiernie ją ugotować.
9. Na końcu ugotowaną komosę ryżową łączymy z pieczonymi batatami, ciecierzycą oraz kapustą pak choi. Podajemy z ćwiartką limonki, pestkami dyni i natką pietruszki.
Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 586 kcal, Białko: 22,4 g, Tłuszcze: 16,7 g, Węglowodany: 75 g
Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowało i czy spodobały Wam się takie kolorowe bowle! 😀 Jeżeli macie ochotę wypróbować więcej moich przepisów to zapraszam tutaj.
Brak komentarzy