Szybki, prosty i smaczny makaron z pesto z jarmużu!
Polecam wprowadzić to warzywo do diety w okresie zimowym, ponieważ jest ono bogactwem kwasu foliowego, wapnia, potasu, niacyny, witaminy C, a także sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu antynowotworowym. Składniki te korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci, wspierają kondycję serca oraz poprawią odporność w chłodne dni.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g krewetek
- 200 g jarmużu
- 2 szklanki (140 g) makaronu, u mnie z zielonego groszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta chili
- 2 garście szpinaku
Przygotowanie pesto:
1. Liście jarmużu obierz z łodyg, dokładnie opłucz i osusz.
2. Zmiksuj liście, słonecznik i czosnek, dolewając powoli 2 łyżki oliwy, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
3. Dopraw do smaku solą i sokiem z limonki.
Makaron z pesto:
1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, al dente.
2. Krewetki podduś na łyżce oliwy z solą, pieprzem i szczyptą chili.
3. Odcedzony makaron podaj z pesto i krewetkami. Posyp liśćmi szpinaku.
Wartość odżywcza dla 1 porcji
Kaloryczność: 510 kcal, Białko: 34,4 g, Tłuszcze: 20 g, Węglowodany: 42 g
Pingback: Makaron z krewetkami, brokułami, marchewką i imbirem | Nie Tylko Dieta
Pingback: Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem | Nie Tylko Dieta