Uwielbiam curry! Jest to jedno z tych dań, które bardzo szybko można przygotować w kuchni i smakuje zawsze dobrze, niezależnie od tego, jakich składników użyjemy. Najważniejsze jest dobrej jakości mleczko kokosowe oraz przyprawy, takie jak imbir, cynamon, chili i curry, które nadają daniu ten charakterystyczny, orientalny smak.
Dzisiaj przepis na czerwone curry z polędwicą z dorsza, fasolką szparagową i pomidorami. W sam raz na rozgrzanie w chłodniejszy dzień.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g polędwicy z dorsza
- 2 marchewki
- 200 g fasolki szparagowej mrożonej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pomidor
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- przyprawy: po ½ łyżeczki cynamonu, kminu rzymskiego, papryki słodkiej i soli kłodawskiej, 1 łyżeczka curry i 2 szczypty chili
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/3 szklanki wody
- 200 g ryżu basmati
Przygotowanie:
- Ryż dokładnie wypłukać, a następnie ugotować.
- Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę wraz z cebulą.
- Zetrzeć lub drobno pokroić imbir, czosnek i marchewkę.
- Na oleju poddusić cebulkę z czosnkiem, imbirem i marchewką, po chwili dodać przyprawy. Wszystko razem podsmażyć przez 2-3 minuty cały czas mieszając.
- Dodać pokrojonego pomidora i dusić przez 5 minut.
- Dodać fasolkę szparagową, wlać wodę i gotować przez 3 minuty.
- Rybę pokroić na 3 cm kawałki i dodać do sosu. Gotować przez 5 minut.
- Dodać mleko kokosowe, zagotować.
- Gotowe curry podawać z ryżem.
Wartości odżywcze dla jednej porcji
Kaloryczność: 382 kcal, Białko: 26,8 g, Tłuszcze: 7,6 g, Węglowodany: 46,2 g
Było jedzone dziś na kolację, super alternatywa na rybę, smakowało nam
Bardzo się cieszę! Myślę, że to fajna alternatywa dla osób, które nie lubią smażyć i piec ryb 😀