Dahl to jedno z moich ulubionych dań, które nie tak dawno odkryłam podróżując po Sri Lance. Jest to rodzaj wegańskiego curry, które robi się przy użyciu nasion roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola i groch. Potrawa ta urzekła mnie swoją prostotą i smakiem, który mimo niewielu składników jest naprawdę wyjątkowy. Świetnie nadaje się za równo w chłodne dni, gdy potrzebujemy się rozgrzać oraz latem, gdy chcemy zjeść coś konkretnego, ale niekoniecznie mięsnego (przetestowałam w obu warunkach pogodowych 🙂 ).
Odkąd wróciliśmy gotowałam to danie już cztery razy, więc uwierzcie mi, że nawet jeżeli nie przepadacie za strączkami to ta potrawa naprawdę przypadnie Wam do gustu!
Pachnie i smakuje obłędnie! 🙂
Przepis na dahl z czerwonej soczewicy z ryżem basmati
Składniki na 5 porcji:
- 400 g suchej czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- krojone pomidory z puszki
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 200 g ryżu basmati
- 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- po ½ łyżeczki kurkumy, cynamonu cejlońskiego i chili
- 2 ½ szklanki wody
- ½-¾ łyżeczki soli himalajskiej
- opcjonalnie można dodać troszkę trawy cytrynowej
Przygotowanie:
- Na początku cebulkę i czosnek pokrój drobno w kostkę, a następnie zeszklij na oliwie.
- Do warzyw dodaj wszystkie przyprawy poza solą. Chwilę podsmaż aż zaczną ładnie pachnieć. 🙂
- Następnie dodaj pomidory z puszki, całość wymieszaj i duś przez 2-3 minuty.
- W międzyczasie dokładnie wypłucz soczewicę, a następnie dodaj ją do gotujących warzyw.
- Wlej wodę do garnka i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, aż soczewica wchłonie większość płynu. Gdyby zabrakło wody, a soczewica nadal była twarda to możesz dolać jeszcze trochę płynu. Uważaj, aby nie wlać jej zbyt dużo, bo może powstać zupa, a nie curry. 🙂
- Gdy soczewica będzie już ugotowana dodaj do niej mleczko kokosowe i sól. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze pod przykryciem przez 3-4 minuty.
- Na końcu gotowy dal podawaj z ryżem basmati. Możesz posypać go czarnuszką lub płatkami chili, jeżeli lubisz ostry smak.
Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 480 kcal, Białko: 24,6 g, Tłuszcze: 6,3 g, Węglowodany 74,5 g
Pierwszy raz robiłam dahl i bałam się, że wyjdzie trochę mamałyga :p ale przepis super i wyszło pysznie, zrobię jeszcze nie raz 🙂
Ojej, bardzo miło mi to słyszeć, dziękuję! 😀 I zapraszam do próbowania kolejnych przepisów! :))
Super przepis. Dzisiaj robię po raz drugi 🙂
Ooo, ale mi miło, dziękuję za komentarz! Cieszę się, że smakuje i polecam wypróbować kolejne przepisy! ❤