Kuchnia tajska jest jedną z moich ulubionych! Często zastanawiam się na czym polega ten fenomen, że nawet jak zjem naprawdę konkretną porcję curry czy makaronu to i tak zawsze czuję się po nim lekko i dobrze. Może to kwestia dużej ilości warzyw, może przypraw, a może po prostu owoców morza.. Cóż, trudno jednoznacznie ustalić, ale zdecydowanie gości w mojej kuchni bardzo często. 🙂
Miałam kilka lat temu okazję uczestniczyć w warsztatach gotowania tajskich potraw i to, co z nich zapamiętałam to przede wszystkim sposób tworzenia tego charakterystycznego, orientalnego smaku. Łącząc odpowiednio dodatki słone z ostrymi, słodkimi i kwaśnymi powstaje idealnie zrównoważona nuta smakowa.
Zgodnie z tymi zasadami ugotowałam ostatnio makaron z krewetkami, warzywami i imbirem, który wyszedł po prostu przepyszny! Wybaczcie, że na zdjęciu znalazł się makaron ryżowo-kukurydziany – niestety nie miałam klasycznego, ryżowego makaronu w domu. Jeżeli chcecie przenieść się do Azji w stu procentach to użyjcie makaronu ryżowego, sojowego lub z fasoli mung. 🙂
Zapraszam do przetestowania, zwłaszcza, że jak większość moich przepisów ten również robi się naprawdę szybko!
Przepis na makaron z krewetkami, brokułami, marchewką i imbirem
Składniki dla 2 osób:
– 200 g oczyszczonych krewetek
– pół brokułu (same różyczki)
– 2 marchewki starte na grubych oczkach
– 3 cm świeżego imbiru
– ząbek czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego lub sosu kokosowego
– szczypta chili
– 2 szczypty soli
– łyżka soku z limonki
– 1 łyżka sezamu do posypania
– łyżka oleju
– 150 g makaronu ryżowego (lub dowolnego jaki macie 😉 )
Przygotowanie:
- Krewetki rozmrażamy, osuszamy i oczyszczamy.
- Na początku czosnek kroimy w plasterki, a imbir ścieramy na drobnych oczkach.
- Następnie czosnek i imbir podduszamy na oleju. Po chwili dodajemy krewetki, solimy i posypujemy chili.
- Gdy krewetki już się ładnie zarumienią dodajemy do nich starte na grubych oczkach marchewki, dolewamy dosłownie 2 łyżki wody i całość dusimy aż zmiękną.
- Następnie do krewetek i marchewki dodajemy sos sojowy oraz sok z limonki. Dokładnie mieszamy.
- W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, a brokuły kroimy na małe różyczki. Tutaj ważna wskazówka – aby przyspieszyć gotowanie brokułów dorzucam je do gotującego się makaronu na 3-4 minuty przed końcem gotowania. Po tym czasie całość odcedzam na sitku i dodaję do krewetek.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam na patelni, ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku.
- Na końcu danie posypuję sezamem.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
Kaloryczność: 485 kcal, Białko: 25,6 g, Tłuszcze: 10,6 g, Węglowodany: 67,4 g
Jeżeli szukacie innego pomysłu na makaron z krewetkami zapraszam tutaj.
Pingback: Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem | Nie Tylko Dieta