Wyszukaj tutaj...
TOP
Dieta Przepisy

Makaron z pesto z jarmużu

Szybki, prosty i smaczny makaron z pesto z jarmużu!

Polecam wprowadzić to warzywo do diety w okresie zimowym, ponieważ jest ono bogactwem kwasu foliowego, wapnia, potasu, niacyny, witaminy C, a także sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu antynowotworowym. Składniki te korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci, wspierają kondycję serca oraz poprawią odporność w chłodne dni.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g krewetek
  • 200 g jarmużu
  • 2 szklanki (140 g) makaronu, u mnie z zielonego groszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta chili
  • 2 garście szpinaku

Przygotowanie pesto:

1. Liście jarmużu obierz z łodyg, dokładnie opłucz i osusz.

2. Zmiksuj liście, słonecznik i czosnek, dolewając powoli 2 łyżki oliwy, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

3. Dopraw do smaku solą i sokiem z limonki.


Makaron z pesto:

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, al dente.

2. Krewetki podduś na łyżce oliwy z solą, pieprzem i szczyptą chili.

3. Odcedzony makaron podaj z pesto i krewetkami. Posyp liśćmi szpinaku.

Wartość odżywcza dla 1 porcji
Kaloryczność: 510 kcal, Białko: 34,4 g, Tłuszcze: 20 g, Węglowodany: 42 g

Makaron z pesto z jarmużu i krewetkami

«

»

Liczba komentarzy: 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pingback: Makaron z krewetkami, brokułami, marchewką i imbirem | Nie Tylko Dieta on 17 marca 2020

Pingback: Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem | Nie Tylko Dieta on 17 marca 2020