Skip to main content

Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi

chlebek-bananowy-bez-glutenu-karina-słota

Nic nie sprawia mi większej przyjemności niż pieczenie i szykowanie zdrowych deserów, które można zjeść bez wyrzutów sumienia. Jeżeli miałabym wskazać jeden posiłek, który zawsze chętnie przygotuję to będzie to coś, co można zjeść na słodko. Od najmłodszych lat byłam odpowiedzialna za pieczenie ciast na święta, smażenie naleśników czy robienie owocowych koktajli. To wcale nie jest tak, że prawidłowo skomponowana dieta jest całkowicie pozbawiona słodyczy, warto jednak szukać takich dodatków i zamienników, które będą dobrze wpływać na nasz organizm. Dziś propozycja na szybki i cudownie pachnący bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi.

W przypadku ciast najlepiej wybierać mąki pełnoziarniste, a słodki smak wydobywać poprzez dodatek erytrytolu lub ksylitolu, które są świetnymi zamiennikami rafinowanego cukru. Danie ma wtedy dużo mniej kalorii i powoduje tak wysokich wyrzutów glukozy i insuliny po posiłku.

Bezglutenowy chlebek bananowy


Składniki na 10 porcji:

  • 3 duże banany, w tym 1 do dekoracji
  • 2 szklanki mąki – ja użyłam owsianej, ale równie dobrze sprawdzi się każda inna mąka, np. pszenna, orkiszowa lub ryżowa
  • ½ szklanki mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
  • ¼ szklanki syropu klonowego, miodu lub erytrytolu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli kłodawskiej


Przygotowanie:

  1. Na początku dwa z trzech bananów zblenduj, a następnie dodaj do nich jajka, olej, syrop klonowy, przyprawy i sodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem.
  2. Dodaj przesiane mąki, pokrojone orzechy włoskie i całość ponownie wymieszaj.
  3. Następnie gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wierzch ciasta udekoruj przekrojonym wzdłuż bananem.
  5. Na końcu ciasto piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na trybie góra/dół.

Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 315 kcal, Białko: 8 g, Tłuszcze: 16 g, Węglowodany: 32 g

Jeżeli macie ochotę wypróbować inne moje przepisy to zapraszam do przeglądania tutaj.

Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi
Udostępnij:

Brak komentarzy

Twój adres email nie będzie opublikowany.

Zobacz co u mnie


Warning: file_get_contents(https://api.koalamarketing.pl/instagram/feed.php?profile=nietylkodieta.pl): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 619

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, null given in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 622

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 623