Pewna miejska legenda głosi, że na redukcji nie można jeść makaronu.. 🍝 Na szczęście to tylko legenda! 😁 Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem, który przygotowuje się w 15-20 minut. Idealne danie, gdy chcecie zjeść coś zdrowego, ale czas Wam nie pozwala na dłuższe gotowanie. 🙂
Pamiętajcie, że w zdrowym odżywianiu i odchudzaniu chodzi przede wszystkim o różnorodność oraz świadome wybieranie możliwie jak najbardziej wartościowych produktów.
Macie ochotę na makaron? W takim razie wybierzcie pełnoziarnisty, gryczany, z brązowego ryżu lub ze strączków (z ciecierzycy, fasoli, zielonego groszku lub soczewicy) zamiast klasycznego, pszennego makaronu.
Aby danie było dobrze zbilansowane nie zapominajcie dodać porcji warzyw (minimum 150 g), porcji tłuszczu (oliwa z oliwek, orzechy lub nasiona) i porcji białka (mięso, ryby, jajko, produkty mleczne, strączki). Jeżeli do przygotowania swojej potrawy użyjecie produktów z każdej grupy to możecie mieć pewność, że jest ona dobrze skomponowana i w pełni wartościowa. 🙂
Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem
Składniki na dwie porcje:
– 150 g tuńczyka z oliwy z oliwek lub z wody w kawałkach (najlepiej ze słoiczka)
– 150 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, z brązowego ryżu, ze strączków lub gryczanego
– 400 g passaty pomidorowej
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy
– sól, pieprz, chili, oregano
Przygotowanie:
1. Na początku gotujemy makaron al dente.
2. Następnie drobno kroimy czosnek i podduszamy go na oliwie.
3. Do czosnku dodajemy passatę, doprawiamy i lekko redukujemy sos. Jeżeli będziecie mieli bardzo kwaśną passatę to można dodać do niej trochę ksylitolu lub erytrytolu.
4. Na końcu odsączamy tuńczyka, dodajemy go do sosu i wszystko dokładnie mieszamy. Łączymy z makaronem.
Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 550 kcal, Białko: 34 g, Tłuszcze: 14 g, Węglowodany: 63 g
Jeżeli chcielibyście wypróbować innych moich przepisów na makaron to zapraszam Was tutaj i tutaj. 🙂
Brak komentarzy