Makarony ze strączków to świetna propozycja dla osób, które na co dzień ograniczają produkty odzwierzęce, ale zależy im na wysokiej zawartości białka w posiłkach. Jest to również dobra alternatywa, jeżeli nie przepadacie za nasionami roślin strączkowych w ich pierwotnej formie. Na rynku dostępnych jest coraz więcej produktów na bazie strączków, które ich wyglądem nie przypominają. Spotkać można makaron z ciecierzycy, soczewicy, zielonego groszku, grochu, fasoli lub soi. Osobiście polecam Wam wypróbować ten i ten oraz inne produkty z tych dwóch firm. 🙂 Często używam ich w swojej kuchni, ponieważ bardzo szybko się gotują i są łagodne w smaku. 🙂 Aby zachęcić Was jeszcze bardziej do ich wypróbowania przygotowałam dla Was szybki przepis na makaron z ciecierzycy ze szparagami, pomidorkami i mozzarellą, który przygotowuje się dosłownie w 10 minut! 💚
Przepis na makaron z ciecierzycy ze szparagami, pomidorkami i mozzarellą
Składniki na 1 porcję:
– szklanka makaronu z ciecierzycy (można również użyć makaronu z zielonego groszku, soczewicy lub grochu),
– opakowanie mini mozzarelli (u mnie tym razem light, 125g po odsączeniu),
– 8 pomidorków koktajlowych,
– 4 szparagi,
– 2 ząbki czosnku,
– łyżka oliwy z oliwek,
– łyżka sosu balsamicznego,
– sól, pieprz, oregano i troszkę chilli.
Przygotowanie:
1. Na początku gotujemy makaron do miękkości. Tutaj dwie ważne rady. Po pierwsze makarony ze strączków dosyć szybko się gotują (a szczególnie te, które poleca się gotować 5-6 minut), dlatego warto sprawdzać ich miękkość na bieżąco. Ja zawsze celuję w krótszy czas niż rekomendowany. Po drugie nie zostawiajcie go bez opieki, ponieważ ze względu na dużo większą zawartość białka niż w standardowych makaronach może w trakcie gotowania wytworzyć się sporo piany, która lubi sobie wykipieć. 😉
2. Szparagi kroimy i na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu dorzucamy je do gotującej się wody.
3. Następnie na oliwie podduszamy czosnek i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy do smaku.
4. Do lekko podduszonych warzyw dodajemy ugotowany makaron, kulki mozzarelli i całość polewamy sosem balsamicznym.
5. Na końcu posypujemy listkami świeżej bazylii i od razu podajemy.
Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 485 kcal, Białko: 50g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 30g
Dajcie znać czy próbowaliście kiedykolwiek makaronu ze strączków i jak Wam smakował 🙂 A jeżeli szukacie innych moich przepisów na makaron to koniecznie zajrzyjcie tutaj.
Brak komentarzy