Gdy pytam w gabinecie o preferowaną kuchnię i ulubione smaki posiłków to większość osób bez większego zastanowienia odpowiada: KUCHNIA WŁOSKA! 🙂 Nic dziwnego, w końcu Włosi do wielu rzeczy podchodzą z ogromną pasją i ciężko z tej grupy wykluczyć sztukę kulinarną. To, na co jednak należy uważać to przede wszystkim kaloryczność tych przepysznych dań, którą bardzo mocno podnosi dodatek tłuszczu i cukru. Z tego względu, aby nie rezygnować z włoskich smakołyków opracowałam przepis na przepyszne, domowe fit tiramisu bez glutenu.
Zawiera o połowę mniej kalorii niż tradycyjny deser i w całości można go przygotować w domu. Jeżeli tolerujecie gluten to śmiało możecie użyć gotowych biszkoptów ze sklepu, aby przyspieszyć gotowanie. Przyznam Wam jednak szczerze, że niestety na dzień dzisiejszy nie mogę polecić konkretnego produktu, ponieważ nie trafiłam jeszcze na biszkopty z dobrym składem. Swoją drogą, jeżeli znacie jakąś firmę godną polecenia to będę wdzięczna za rekomendacje. 🙂
Przepis na domowe fit tiramisu bez glutenu – 6 porcji
Składniki na bezglutenowe biszkopty:
– 3 jajka
– 50 g ksylitolu
– 75 g mąki ryżowej
Składniki na krem:
– 500 g sera ricotta
– 75 g jogurtu naturalnego typu islandzkiego (SKYR)
– 50 g ksylitolu
Dodatkowo:
– 250 ml zaparzonej kawy
– 3 łyżki kakao
Przygotowanie bezglutenowych biszkoptów
1. Na początku oddzielamy białka od żółtek.
2. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i kontynuując ubijanie stopniowo dodajemy ksylitol.
3. Gdy białka są już dobrze połączone z ksylitolem zaczynamy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem masę delikatnie miksujemy.
4. Dodajemy mąkę ryżową i całość delikatnie mieszamy łyżką.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy biszkopty.
6. Biszkopty pieczemy przez około 15 min w 180 stopniach na trybie góra/dół.
Przygotowanie całego deseru
1. Ser ricotta dokładnie blendujemy z jogurtem oraz ksylitolem, tak, aby powstał gładki krem. Jeżeli nie masz czasu na blendowanie to składniki możesz po prostu dokładnie ze sobą wymieszać.
2. Ostudzone biszkopty dosłownie na chwilę zanurzamy w kawie (biszkopty chłoną kawę jak gąbka, dlatego polecam namoczyć je dosłownie na sekundę, a ewentualny nadmiar płynu delikatnie z nich wycisnąć). Nasączone biszkopty układamy na dnie szklanek lub pucharków.
3. Na biszkopty kładziemy masę serową i delikatnie posypujemy kakao przesianym przez drobne sitko.
4. Ponownie układamy nasączone kawą biszkopty, kolejną warstwę masy i całość posypujemy kakao.
5. Gotowe fit tiramisu odstawiamy do lodówki na kilka godzin i cieszymy się smakiem słonecznej Italii! 🙂
Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 270 kcal, Białko: 16,5 g, Tłuszcze: 9,9 g, Węglowodany: 25,3 g
Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowało! 😀 Jeżeli macie ochotę wypróbować więcej moich przepisów to zapraszam tutaj.
Brak komentarzy