Dzisiaj przepis na szybki i smaczny pudding chia z mango, truskawkami, malinami i migdałami! Idealny do wypróbowania w słotny dzień lub do przygotowania na domowe przyjęcie w ogrodzie. 🙂 Deser ten wygląda bardzo efektownie przez co ciężko przejść obok niego obojętnie, a jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu i w dodatku dietetyczny. ☺️
Oczywiście pudding chia można przygotować w wielu różnych wersjach, ponieważ smak samego puddingu jest dosyć neutralny i będzie pasował z każdym rodzajem owoców i orzechów. Śmiało możecie ten przepis rozbudowywać według własnych preferencji i dodać do niego np. kakao, cynamon, wanilię lub karob. Świetnie sprawdzą się zarówno świeże owoce, jak i te mrożone, z których można przygotować najróżniejsze musy.
Do mojego deseru nie dodawałam syropu klonowego, ksylitolu ani erytrytolu, ponieważ miałam dojrzałe, mrożone mango. Najlepiej sami oceńcie czy pudding jest dla Was wystarczająco słodki tuż przed przełożeniem go do słoiczków. Pamiętajcie, że wymieszany z musem owocowym w trakcie jedzenia dodatkowo nabierze słodkiego smaku, więc nie warto przesadnie go dosładzać. ☺️ Poza tym po co dodawać do fit deseru dodatkowe kalorie. 😉
Do jego przygotowania możecie użyć różnych napojów roślinnych lub zwykłe krowie mleko, jeżeli dobrze je tolerujecie. Pamiętajcie tylko, że bazując na mleczku kokosowym na rynku jest dostępnych wiele rodzajów z różną zawartością tłuszczu, co wpłynie na ostateczną kaloryczność deseru. Ja do swojego przepisu wykorzystałam mleczko Real Thai, które lubię, ponieważ ma czysty skład i przyjemną, kremową konsystencję.
Przepis na pudding chia z mango, truskawkami i malinami
Składniki na dwie porcje:
- 5 łyżek nasion chia
- 150 ml mleczka kokosowego
- 100 ml wody
- 150 g mrożonego mango
- 2 garści truskawek
- 1 łyżka ulubionych orzechów
- malinki do dekoracji
Przygotowanie:
- Mrożone mango podgrzej i zblenduj na gładki mus.
- Mleczko kokosowe wymieszaj z wodą i nasionami chia. Gotuj na małym ogniu, aż pudding zacznie się robić gęsty.
- W międzyczasie pokrój truskawki w plasterki i ozdób nimi swoje naczynie wzdłuż ścianek.
- Gdy pudding zgęstnieje przełóż go delikatnie do naczynia, a następnie nałóż mus mango.
- Udekoruj według uznania pozostałymi truskawkami i malinami oraz posyp pokrojonymi orzechami.
Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 390 kcal, Białko: 8 g, Tłuszcze: 28 g, Węglowodany: 20 g
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis to koniecznie daj mi o tym znać! Zapraszam również do wypróbowania innych propozycji na zdrowe i smaczne dania, które znajdziesz tutaj.
Pingback: Bezglutenowe crumble z truskawkami | Nie Tylko Dieta