Wyszukaj tutaj...
TOP
Dieta Przepisy

Bezglutenowe crumble z truskawkami

Crumble bezglutenowe z truskawkami Dietetyk Karina Słota

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki i zdrowy deser, jakim jest bezglutenowe crumble z truskawkami.

Sezon na truskawki w pełni, a to oznacza, że będą one trochę częściej pojawiały się w moich przepisach. Jestem ogromną fanką tych owoców z wielu powodów. Po pierwsze zawierają dużo witaminy C – więcej niż owoce cytrusowe, z którymi najczęściej kojarzymy tę witaminę. Mają również niską kaloryczność, ponieważ 100 g produktu zawiera tylko 33 kcal. Największą część ich objętości stanowi woda (90%), która sprawia, że truskawki mają działanie moczopędne i wspierają tym samym organizm w oczyszczaniu z toksyn. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. To sprawia, że są to bardzo bezpieczne i polecane owoce w trakcie odchudzania oraz przy problemach z insulinoopornością lub cukrzycą.

Chorując na tarczycę, m.in na chorobę Hashimoto warto pamiętać, aby nie nadużywać truskawek w codziennej diecie. Zawierają one goitrogeny, które wpływają negatywnie na jej funkcjonowanie. Dobra wiadomość jest taka, że wystarczy je na chwilę podgrzać, aby zmniejszyć zawartość tych problematycznych substancji w owocach. Podejrzewam, że kilka osób przeraziło się na tę wiadomość, ale naprawdę nie bójcie się aż tak bardzo goitrogenów w diecie – po prostu zadbajcie o ich prawidłową obróbkę lub unikajcie jedzenia na co dzień. 🙂

Wracając do dzisiejszego przepisu. Crumble, czyli owoce pod kruszonką to niezwykle prosty do przygotowania deser, który jest przepyszny. Sprawdzi się zarówno w sezonie letnim, gdy mamy dostęp do świeżych owoców, jak i zimą, gdy częściej sięgamy po mrożonki. 🍓🍌🍒

Przepis na bezglutenowe crumble z truskawkami

Składniki na 4 porcje:

– 600 g truskawek,
– 10 łyżek płatków owsianych bezglutenowych,
– 5 łyżek płatków jaglanych,
– 3 łyżki oleju kokosowego,
– 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu,
– szczypta cynamonu i soli,
– niepełna łyżeczka sody.

Przygotowanie:

1. Na początku płatki blendujemy, ale nie musimy robić tego bardzo dokładnie.
2. Następnie dodajemy do nich słodzidło, cynamon, sól oraz sodę. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.
3. Do suchych sładników dodajemy olej kokosowy, zagniatamy i otrzymaną kruszonką posypujemy owoce.
4. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 20 min.
5. Polecam jeść cieplutkie, prosto z pieca! 😁❤️

Jedna porcja zawiera 270 kcal 😁

Jeżeli chcielibyście wypróbować truskawek w innej wersji to zapraszam Was do przetestowania mojego przepisu na pudding chia. Znajdziecie go tutaj.

«

»

1 Komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pingback: Czym najlepiej słodzić? I czy w ogóle można słodzić na diecie? | Nie Tylko Dieta on 21 czerwca 2020