Wyszukaj tutaj...
TOP
Dieta Przepisy

Bezglutenowe muffinki z jagodami

Muffinki bezglutenowe z jagodami przepis Karina Słota

W końcu pojawił się sezon na świeże owoce, dlatego był to już najwyższy czas, aby zużyć zapasy zgromadzone w zamrażarce. Ja w swojej miałam sporo mrożonych owoców jagodowych, dlatego w ostatnim czasie dosyć często dodawałam je do różnych dań na słodko. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bezglutenowe muffinki z jagodami.

Owoce jagodowe to jedne z najzdrowszych owoców, jakie możemy włączyć do swojej codziennej diety. Mają niski indeks glikemiczny, są niskokaloryczne oraz zawierają mnóstwo antyoksydantów.

Co to w praktyce oznacza?

Dzięki nim na dłużej zachowujemy witalność, młody wygląd, mamy lepszą odporność oraz wspieramy organizm w walce z chorobami autoimmunologicznymi, m.in. z Hashimoto, RZS, celiakią lub sarkoidozą.

Bez zbędnego przedłużania zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu, zwłaszcza, że sezon na owoce jagodowe w pełni! 🙂

Przepis bezglutenowe muffinki z jagodami


Składniki na 12 sztuk:

– szklanka płatków owsianych bezglutenowych
– 1/2 szklanki płatków jaglanych
– 7 łyżek syropu klonowego
– 6 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego bio
– 150 g jogurtu naturalnego
– 2 jajka
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– szklanka jagód lub borówek

Przygotowanie:

1. Na początku blendujemy płatki na mąkę i łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dokładnie mieszamy.

2. Następnie mieszamy olej z syropem klonowym, jajkami i jogurtem naturalnym. 🥥🥚🍯

3. Gdy mokre składniki są już dokładnie wymieszane przekładamy je do suchych i ponownie mieszamy.

4. Po wymieszaniu składników dodajemy jagody lub borówki, a następnie trzema delikatnymi ruchami mieszamy je z ciastem. Polecam nie mieszać składników zbyt długo, ponieważ ciasto od mrożonych jagód zrobi się fioletowe. Chyba, że interesuje Was taki efekt to jak najbardziej można. 🙂

5. Następnie gotowe ciasto przekładamy do delikatnie natłuszczonych foremek i pieczemy przez 16-20 min w 200 stopniach.

6. Na końcu gdy muffinki już ostygną można je posypać zmielonym erytrytolem lub ksylitolem.

Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 137 kcal, Białko: 3 g, Tłuszcze: 7 g, Węglowodany: 15 g

Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały, a jeżeli szukacie innych przepisów na słodkie przekąski to zapraszam tutaj.

«

»

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *