Wyszukaj tutaj...
TOP
Dieta Przepisy

Kurczak w sosie teriyaki z ryżem, brokułem i sezamem

Kurczak w sosie teriyaki z ryżem, brokułem i sezamem Karina Słota

Proste i szybkie dania to moja specjalność. Mimo, że jestem dietetykiem to niekoniecznie lubię spędzać długie godziny w kuchni, dlatego dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszny lunch do pracy, który można przygotować w 20 minut! Kurczak w sosie teriyaki z ryżem, brokułem i sezamem to bardzo łatwe w przygotowaniu danie, które wprowadzi trochę orientalnego akcentu do Waszej kuchni. 🙂

Lubię traktować tę potrawę jako moją odpowiedź na klasyczny obiad każdego, szanującego się kulturysty. 😉 Ze względu na dużą zawartość białka to połączenie składników bardzo często występuje w menu sportowców, ale świetnie sprawdzi się również w trakcie redukcji. Wysoka zawartość protein stabilizuje apetyt, daje uczucie sytości oraz pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.

Klasyczną wersję kurczaka z ryżem i brokułem wzbogaciłam o nową nutę smakową, która naprawdę może uzależniać. 😉 Oczywiście, jeżeli nie jadacie mięsa to śmiało możecie użyć sosu teriyaki do przygotowania krewetek, ryb lub tofu. 🙂

Przepis na kurczaka w sosie teriyaki z ryżem, brokułem i sezamem

Składniki na dwie porcje:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • pół brokułu
  • 100 g ryżu basmati
  • łyżka oliwy
  • sezam do posypania
  • szczypior z cebuli dymki
  • domowy sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego lub sosu kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, 2 ząbki czosnku, świeży imbir (plaster około 2 cm), sok z limonki lub z cytryny

Przygotowanie:

  1. Na początku mięso kroimy w kostkę, a brokuł według uznania.
  2. Następnie gotujemy ryż oraz brokuły.
  3. W miseczce mieszamy starty imbir i czosnek. Dodajemy sos sojowy, syrop klonowy oraz łyżkę soku z limonki i ponownie energicznie mieszamy do połączenia składników.
  4. Na oliwie podsmażamy pokrojonego kurczaka aż do ścięcia. Następnie dolewamy sos teriyaki i delikatnie redukujemy na małym ogniu. Warto pilnować, aby na patelni zostało trochę płynnego sosu, ponieważ warto nim polać ugotowany ryż.
  5. Następnie kurczaka podajemy na ryżu z dodatkiem brokułów, posypujemy sezamem oraz pokrojonym pod skosem szczypiorem.
  6. Na końcu danie podajemy z ¼ limonki i skrapiamy sokiem przed zjedzeniem.

Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 501 kcal, Białko: 39 g, Tłuszcze: 12 g, Węglowodany: 51 g

Dajcie znać jak Wam smakował kurczak w takiej wersji i czy sos teriyaki zagości w Waszej kuchni na stałe. 🙂

«

»

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *