Skip to main content

Wegańskie brownie z batatów

Wegańskie brownie z batatów. Idealna propozycja dla osób z nietolerancjami. Dietetyk Karina Słota

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na wegańskie brownie z batatów, które idealnie nadaje się dla osób z alergią na jajka, nabiał oraz gluten.

Ciasto to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy okazji bardzo smaczne. Jego bazą są ugotowane bataty oraz masło z orzeszków ziemnych. Niestety, jeżeli zmagacie się z alergią na orzechy to dosyć ciężko jest ten składnik zamienić na coś innego. Można próbować inne masła roślinne, ale podejrzewam, że dosyć znacznie wpłynie to na smak ciasta. Orzeszki arachidowe bardzo korzystnie podbijają nutkę smakową batatów i przy okazji budzą skojarzenie ze słodyczami. To brownie powinno być baaardzo orzechowe. 😉

Przepis na wegańskie brownie z batatów

Składniki na 8 porcji:

  • 400 g batatów po obraniu ze skórki
  • 5 łyżek kakao
  • 80 g zmielonych płatków owsianych (przy alergii na gluten należy wybrać te z certyfikatem bezglutenowym)
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1/3 szklanki napoju roślinnego, ja użyłam napoju migdałowego fortyfikowanego wapniem
  • łyżka oleju kokosowego
  • 4-5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła orzechowego do ozdoby
  • 2 łyżki orzechów arachidowych do posypania ciasta w ramach dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na początku dokładnie myjemy bataty, obieramy je, kroimy w kostkę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odcedzamy.
  2. W międzyczasie dokładnie blendujemy płatki owsiane na mąkę i mieszamy z ksylitolem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Następnie ugotowane bataty rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy z kakao.
  4. Po kolei dodajemy pozostałe produkty pamiętając o tym, aby po każdym z nich dokładnie wymieszać całe ciasto. Ma ono być gęste i lepkie. Ja zachowuję następującą kolejność: do batatów z kakao dodaję masło orzechowe, olej kokosowy, mąkę wymieszaną z ksylitolem oraz napój migdałowy.
  5. Następnie ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Brownie wyjmujemy z piekarnika zaraz po upieczeniu.
  6. Na końcu upieczone ciasto ozdabiamy łyżeczką masła orzechowego oraz posypujemy orzechami.

Wartości odżywcze dla jednej porcji z użyciem ksylitolu:
Kaloryczność: 280 kcal, Białko: 9 g, Tłuszcze 15 g, Węglowodany: 22 g.

A jeżeli chcielibyście wypróbować innego mojego przepisu na równie pyszne brownie to zapraszam Was tutaj.

Udostępnij:

Brak komentarzy

Twój adres email nie będzie opublikowany.

Zobacz co u mnie


Warning: file_get_contents(https://api.koalamarketing.pl/instagram/feed.php?profile=nietylkodieta.pl): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 619

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, null given in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 622

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 623