Skip to main content

Dahl z czerwonej soczewicy prosto ze Sri Lanki

Dahl z soczewicy

Dahl to jedno z moich ulubionych dań, które nie tak dawno odkryłam podróżując po Sri Lance. Jest to rodzaj wegańskiego curry, które robi się przy użyciu nasion roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola i groch. Potrawa ta urzekła mnie swoją prostotą i smakiem, który mimo niewielu składników jest naprawdę wyjątkowy. Świetnie nadaje się za równo w chłodne dni, gdy potrzebujemy się rozgrzać oraz latem, gdy chcemy zjeść coś konkretnego, ale niekoniecznie mięsnego (przetestowałam w obu warunkach pogodowych 🙂 ).
Odkąd wróciliśmy gotowałam to danie już cztery razy, więc uwierzcie mi, że nawet jeżeli nie przepadacie za strączkami to ta potrawa naprawdę przypadnie Wam do gustu!

Pachnie i smakuje obłędnie! 🙂

Przepis na dahl z czerwonej soczewicy z ryżem basmati

Składniki na 5 porcji:

  • 400 g suchej czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • krojone pomidory z puszki
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 200 g ryżu basmati
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • po ½ łyżeczki kurkumy, cynamonu cejlońskiego i chili
  • 2 ½ szklanki wody
  • ½-¾ łyżeczki soli himalajskiej
  • opcjonalnie można dodać troszkę trawy cytrynowej

Przygotowanie:

  1. Na początku cebulkę i czosnek pokrój drobno w kostkę, a następnie zeszklij na oliwie.
  2. Do warzyw dodaj wszystkie przyprawy poza solą. Chwilę podsmaż aż zaczną ładnie pachnieć. 🙂
  3. Następnie dodaj pomidory z puszki, całość wymieszaj i duś przez 2-3 minuty.
  4. W międzyczasie dokładnie wypłucz soczewicę, a następnie dodaj ją do gotujących warzyw.
  5. Wlej wodę do garnka i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, aż soczewica wchłonie większość płynu. Gdyby zabrakło wody, a soczewica nadal była twarda to możesz dolać jeszcze trochę płynu. Uważaj, aby nie wlać jej zbyt dużo, bo może powstać zupa, a nie curry. 🙂
  6. Gdy soczewica będzie już ugotowana dodaj do niej mleczko kokosowe i sól. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze pod przykryciem przez 3-4 minuty.
  7. Na końcu gotowy dal podawaj z ryżem basmati. Możesz posypać go czarnuszką lub płatkami chili, jeżeli lubisz ostry smak.

Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 480 kcal, Białko: 24,6 g, Tłuszcze: 6,3 g, Węglowodany 74,5 g

Dahl z soczewicy
Udostępnij:

Komentarze

  1. Pierwszy raz robiłam dahl i bałam się, że wyjdzie trochę mamałyga :p ale przepis super i wyszło pysznie, zrobię jeszcze nie raz 🙂

Odpowiedz Karina Słota lub anuluj

Twój adres email nie będzie opublikowany.

Zobacz co u mnie


Warning: file_get_contents(https://api.koalamarketing.pl/instagram/feed.php?profile=nietylkodieta.pl): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 619

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, null given in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 622

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 623