Skip to main content

Szakszuka po meksykańsku z czerwoną fasolą i awokado

Szakszuka po meksykańsku z fasolą i awokado. Dietetyk Karina Słota

Szakszuka to jedno z tych dań, które zawsze wychodzi smaczne, niezależnie od tego, jakich użyjemy dodatków. Sama przygotowywałam ją w wielu różnych wersjach. Tym razem chciałam podzielić się z Wami przepisem na szakszukę po meksykańsku z czerwoną fasolą i awokado.

Potrawa ta jest bardzo popularnym daniem śniadaniowym na Bliskim Wschodzie oraz w północnej Afryce. Mi kojarzy się przede wszystkim z Izraelem, chociaż podobno pochodzi z Tunezji lub Jemenu. Jej bazę stanowią pomidory, cebula, jajka oraz orientalne przyprawy, takie jak kumin, kolendra, cynamon lub chili. W dosłownym tłumaczeniu słowo „szakszuka” oznacza wielki bałagan, dlatego nie krępujcie się dodawać do niej wszystko, na co tylko macie ochotę. 🙂

Przepis na szakszukę z czerwoną fasolą i awokado

Składniki na 1 porcję:

– 2 pomidory bez skórki lub pół puszki pomidorów w całości
– jajko
– mała cebulka
– ząbek czosnku
– 120 g ugotowanej czerwonej fasoli
– pół awokado
– łyżeczka oliwy z oliwek
– przyprawy: cynamon, chili, sól i pieprz
– natka pietruszki do posypania
– łyżka soki z cytryny lub limonki

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od podsmażenia czosnku i cebulki na oliwie. Dla jednej osoby najlepiej sprawdzi się niezbyt duża patelnia.
2. Następnie dodajemy pomidory. Całość doprawiamy i na małym ogniu przez kilka minut redukujemy nadmiar soku.
3. Dodajemy przepłukaną fasolę, mieszamy ją z pomidorami i podobnie jak wcześniej redukujemy sos.
4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bardzo dobrze sprawdza się tryb grill.
5. W gotowym sosie robimy wgłębienie na jajko, a następnie ostrożnie je wbijamy. Całość chwilę podsmażamy.
6. Szakszukę przekładamy na górną półkę piekarnika. Rączkę patelni wystawiamy poza lekko uchylone drzwiczki i pieczemy do całkowitego ścięcia białka. Pamiętajcie, że nie każda patelnia nadaje się do podgrzewania w piekarniku. Jeżeli chcecie pominąć ten punkt to równie dobrze możecie szakszukę usmażyć pod przykryciem.
7. Na końcu gotowe danie posypujemy natką pietruszki, dodajemy pokrojone w plasterki awokado, skrapiamy sokiem z limonki. Awokado warto posypać dodatkowo solą oraz chili.

Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 400 kcal, Białko: 18 g, Tłuszcze: 22 g, Węglowodany: 24 g

Jeżeli macie ochotę wypróbować innych moich przepisów to koniecznie zajrzyjcie tutaj.

Udostępnij:

Brak komentarzy

Twój adres email nie będzie opublikowany.

Zobacz co u mnie


Warning: file_get_contents(https://api.koalamarketing.pl/instagram/feed.php?profile=nietylkodieta.pl): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 619

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, null given in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 622

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 623