Wyszukaj tutaj...
TOP
Dieta Przepisy

Czerwone curry z dorszem i warzywami

curry z białą rybą

Uwielbiam curry! Jest to jedno z tych dań, które bardzo szybko można przygotować w kuchni i smakuje zawsze dobrze, niezależnie od tego, jakich składników użyjemy. Najważniejsze jest dobrej jakości mleczko kokosowe oraz przyprawy, takie jak imbir, cynamon, chili i curry, które nadają daniu ten charakterystyczny, orientalny smak.

Dzisiaj przepis na czerwone curry z polędwicą z dorsza, fasolką szparagową i pomidorami. W sam raz na rozgrzanie w chłodniejszy dzień.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g polędwicy z dorsza
  • 2 marchewki
  • 200 g fasolki szparagowej mrożonej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidor
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: po ½ łyżeczki cynamonu, kminu rzymskiego, papryki słodkiej i soli kłodawskiej, 1 łyżeczka curry i 2 szczypty chili
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 200 g ryżu basmati

Przygotowanie:

  1. Ryż dokładnie wypłukać, a następnie ugotować.
  2. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę wraz z cebulą.
  3. Zetrzeć lub drobno pokroić imbir, czosnek i marchewkę.
  4. Na oleju poddusić cebulkę z czosnkiem, imbirem i marchewką, po chwili dodać przyprawy. Wszystko razem podsmażyć przez 2-3 minuty cały czas mieszając.
  5. Dodać pokrojonego pomidora i dusić przez 5 minut.
  6. Dodać fasolkę szparagową, wlać wodę i  gotować przez 3 minuty.
  7. Rybę pokroić na 3 cm kawałki i dodać do sosu. Gotować przez 5 minut.
  8. Dodać mleko kokosowe, zagotować.
  9. Gotowe curry podawać z ryżem.

Wartości odżywcze dla jednej porcji
Kaloryczność: 382 kcal, Białko: 26,8 g, Tłuszcze: 7,6 g, Węglowodany: 46,2 g

Curry z białą rybą

»

Liczba komentarzy: 2

  • Agnieszka Szp

    Było jedzone dziś na kolację, super alternatywa na rybę, smakowało nam

  • Karina Słota
    AUTHOR

    Bardzo się cieszę! Myślę, że to fajna alternatywa dla osób, które nie lubią smażyć i piec ryb 😀

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *