Skip to main content

Brownie z czerwonej fasoli z polewą czekoladową i granatem

Karina Słota Brownie z czerwonej fasoli dietetyczne

Już niejednokrotnie wspominałam, że uwielbiam robić dietetyczne desery. Tym razem chciałam podzielić się z Wami przepisem na przepyszne brownie z czerwonej fasoli. Jest to pozycja obowiązkowa dla wszystkich czekoladoholików!

Pewnie część z Was może dziwić, że ciasto zostało zrobione na bazie czerwonej fasoli, ale chciałam od razu zaznaczyć, że nawet jeżeli za nią nie przepadacie to w tym cieście jest ona zupełnie niewyczuwalna w smaku! Co więcej, taka wersja brownie to absolutnie legalny deser, który nie zawiera mąki i robi się go przy użyciu zdrowych słodzideł. Śmiało możecie je włączyć do swojego jadłospisu będąc na diecie odchudzającej.

Jedna porcja fit brownie z fasoli ma dwukrotnie mniej kalorii niż jego klasyczna wersja, a przy okazji zawiera dużo lepsze proporcje makroskładników (białko, tłuszcze i węglowodany). To wszystko sprawia, że jest to bezpieczne ciasto dla osób stabilizujących swój poziom glukozy oraz insuliny we krwi.

Świetnie sprawdzi się jako zdrowy deser na przyjęcie lub jako przekąska do pracy i do szkoły.

Brownie z czerwonej fasoli z polewą czekoladową i granatem

Składniki na 8 porcji:

  • 2 banany
  • 4 jajka
  • 480 g ugotowanej, czerwonej fasoli (2 puszki)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4-5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu (ilość zależy od tego czy wolicie słodsze czy mniej słodkie ciasta 🙂 )
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 kostki (18 g) gorzkiej czekolady minimum 70% kakao np. Lindt
  • łyżeczka masła orzechowego
  • ¼ granata
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Fasolę dokładnie płuczemy na sitku tak, aby pozbyć się całej zalewy. Warto to robić przez 20-30 sekund. Porządnie odsączamy.
  2. Blendujemy odsączoną fasolę razem z jajkami, bananami, kakao, olejem, ksylitolem i sodą na gładkie ciasto. To również bardzo ważny punkt – im lepiej zblendowana fasola tym bardziej jedwabiste ciasto.
  3. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na trybie termoobieg.
  4. Gotowe brownie wyjmujemy od razu po zakończeniu pieczenia z piekarnika.
  5. Kostki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem orzechowym.
  6. Gdy brownie już trochę wystygnie polewamy je polewą czekoladową, posypujemy granatem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 245 kcal, Białko: 8,3 g, Tłuszcze: 12,6 g, Węglowodany: 19,4 g

Życzę Wam smacznego i koniecznie dajcie znać jak wyszło! <3

Udostępnij:

Komentarze

  1. Pingback: Wegańskie brownie z batatów | Nie Tylko Dieta

  2. Pingback: Czym najlepiej słodzić? I czy w ogóle można słodzić na diecie? | Nie Tylko Dieta

Twój adres email nie będzie opublikowany.

Zobacz co u mnie


Warning: file_get_contents(https://api.koalamarketing.pl/instagram/feed.php?profile=nietylkodieta.pl): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 619

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, null given in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 622

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 623