Skip to main content

Risotto ze szparagami i cukinią

Karina Słota risotto ze szparagami i cukinią

Sezon na szparagi uważam za otwarty! 🙂 W związku z tym chciałabym Wam zaproponować bardzo prosty, szybki przepis na risotto ze szparagami i cukinią. To idealny pomysł na obiad wczesną wiosną – lekki, ale sycący.

Szparagi posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim są niskokaloryczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 20 kcal. Zawierają dużo kwasu foliowego, który spowalnia procesy starzenia, pomaga w odbudowie komórek organizmu oraz wpływa na prawidłowy przebieg ciąży. Co ciekawe można w nich znaleźć również sterole stabilizujące poziom cholesterolu oraz inulinę i błonnik korzystnie wpływające na układ pokarmowy.

Przepis na risotto ze szparagami i cukinią

Składniki na trzy porcje:

  • 200 g brązowego ryżu
  • pęczek szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula szalotka
  • ½ cukinii
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml wody lub bulionu
  • łyżka soku z cytryny
  • 80 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki parmezanu lub płatków drożdżowych nieaktywnych
  • przyprawy: sól kłodawska lub himalajska, pieprz, chili

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ryż do miękkości.
  2. Pokrojoną szalotkę i czosnek delikatnie podduszamy na oliwie.
  3. W międzyczasie pozbywamy się łykowatych końcówek szparagów. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki pamiętając o tym, aby zostawić końcówki szparagów z tzw. kwiatkiem w całości.
  4. Pokrojone szparagi dodajemy do szalotki i czosnku, dolewamy bulion lub wodę i dusimy aż do miękkości warzyw.
  5. W międzyczasie na grubych oczkach ścieramy cukinię.
  6. Dodajemy cukinię do pozostałych warzyw, doprawiamy solą, pieprzem oraz chili. Dusimy do miękkości.
  7. Do sosu dodajemy sok z cytryny, mleczko kokosowe, ugotowany ryż, parmezan, a następnie całość delikatnie mieszamy.
  8. Dekorujemy listkiem bazylii.

Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 386 kcal, Białko: 12 g, Tłuszcze: 13,2 g, Węglowodany: 52 g

Jeżeli szukacie przepisu na inne wegetariańskie danie do przygotowania w 20 minut to koniecznie wypróbujcie wegańską fasolkę po bretońsku.

Udostępnij:

Brak komentarzy

Twój adres email nie będzie opublikowany.

Zobacz co u mnie


Warning: file_get_contents(https://api.koalamarketing.pl/instagram/feed.php?profile=nietylkodieta.pl): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 619

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, null given in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 622

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/mateuszslot/nietylkodieta.pl/public_html/wp-content/themes/ksdietetyk/functions.php on line 623