Już niejednokrotnie wspominałam, że uwielbiam robić dietetyczne desery. Tym razem chciałam podzielić się z Wami przepisem na przepyszne brownie z czerwonej fasoli. Jest to pozycja obowiązkowa dla wszystkich czekoladoholików!
Pewnie część z Was może dziwić, że ciasto zostało zrobione na bazie czerwonej fasoli, ale chciałam od razu zaznaczyć, że nawet jeżeli za nią nie przepadacie to w tym cieście jest ona zupełnie niewyczuwalna w smaku! Co więcej, taka wersja brownie to absolutnie legalny deser, który nie zawiera mąki i robi się go przy użyciu zdrowych słodzideł. Śmiało możecie je włączyć do swojego jadłospisu będąc na diecie odchudzającej.
Jedna porcja fit brownie z fasoli ma dwukrotnie mniej kalorii niż jego klasyczna wersja, a przy okazji zawiera dużo lepsze proporcje makroskładników (białko, tłuszcze i węglowodany). To wszystko sprawia, że jest to bezpieczne ciasto dla osób stabilizujących swój poziom glukozy oraz insuliny we krwi.
Świetnie sprawdzi się jako zdrowy deser na przyjęcie lub jako przekąska do pracy i do szkoły.
Brownie z czerwonej fasoli z polewą czekoladową i granatem
Składniki na 8 porcji:
- 2 banany
- 4 jajka
- 480 g ugotowanej, czerwonej fasoli (2 puszki)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4-5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu (ilość zależy od tego czy wolicie słodsze czy mniej słodkie ciasta 🙂 )
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 3 kostki (18 g) gorzkiej czekolady minimum 70% kakao np. Lindt
- łyżeczka masła orzechowego
- ¼ granata
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Fasolę dokładnie płuczemy na sitku tak, aby pozbyć się całej zalewy. Warto to robić przez 20-30 sekund. Porządnie odsączamy.
- Blendujemy odsączoną fasolę razem z jajkami, bananami, kakao, olejem, ksylitolem i sodą na gładkie ciasto. To również bardzo ważny punkt – im lepiej zblendowana fasola tym bardziej jedwabiste ciasto.
- Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na trybie termoobieg.
- Gotowe brownie wyjmujemy od razu po zakończeniu pieczenia z piekarnika.
- Kostki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem orzechowym.
- Gdy brownie już trochę wystygnie polewamy je polewą czekoladową, posypujemy granatem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 245 kcal, Białko: 8,3 g, Tłuszcze: 12,6 g, Węglowodany: 19,4 g
Życzę Wam smacznego i koniecznie dajcie znać jak wyszło! <3
Pingback: Wegańskie brownie z batatów | Nie Tylko Dieta
Pingback: Czym najlepiej słodzić? I czy w ogóle można słodzić na diecie? | Nie Tylko Dieta